Puheenvuoro

Minua kiinnostaa viivan estetiikka ja hitaasti rakennetut konstruktiot. Työskentelyprosessini onkin luonteeltaan hidasta ja meditatiivista rakentamista. Tällaisen hitauden kesyttämän aikakäsityksen toivon välittyvän teoksistani myös katsojalle.

Materiaalilähtöisyys on teosteni ja työskentelyni alkukirjain. Etsin arvotonta, jätteeksi luokiteltua ja poisheitettyä ja pyrin luomaan siitä kaunista, puhuttelevaa ja merkityksellistä.

Viimeaikaisissa teoksissani olen pohtinut kulutuskulttuuriamme ja sen vaikutuksia ympäristöömme. Tavaroiden paljous ja ostamisen helppous houkuttelee huolettomaan elämään, mutta aiheuttaa usein myös syyllisyyttä. Rahaan ja omistamiseen sekä jatkuvaan uuden ihannointiin perustuva kuluttaminen on uhka ympäristölle ja saa ekologisen omantunnon kolkuttamaan.

Maailman meriin on talletettu perintömme tuleville sukupolville: muovilautat ja muovin tuhoamat linnut ja kalat, ja niiden myötä melko surullinen tulevaisuuden horisontti. Ihmisen toiminnan negatiiviset vaikutukset ympäristöön luovat dystooppista tarinaa tulevaisuudesta. Tämän rinnalle haluaisin teoksillani nostaa kertomuksen ihmisen inhimillisestä halusta luoda ympärilleen kauneutta ja etsiä kaikesta huolimatta toivon näköaloja.

JOHANNA VIRTANEN
taide@kolumbus.fi
puh: 050-5268303
työhuone: Kaapelitehdas, Helsinki

http://johannavirtanen.com